- 600 gram kalkoenfilet
- 1 l gevogeltebouillon
- 500 gram champignons
- 25 gram boter
- ½ citroen
- Zilverpapier
- 0,05 l water
- Peper
- Zout
- 30 gram bloem
- 200 gram kalkoengehaktballetjes (voorgegaard)
- 2 eieren
- 0,05 l room
- 1 vel bladerdeeg
- 10 rode peperbolletjes
- 3 takjes peterselie
Kook de kalkoenfilet 8 minuten in de bouillon. Hou het vocht
bij, laat het vlees uitlekken en snij in stukken. Snij de champignons in
schijven. Wrijf een pot in met boter en doe er de champignonschijven in. Giet
het sap van een halve citroen en een scheutje water erbij en dek af met
zilverpapier. Zet de pot op een hoog vuur en laat 10 minuten garen. Kruid met
peper en zout.
Schep de champignons eruit en meng het vocht met 5 deciliter van de bouillon.
Smelt boter in een pot, voeg bloem toe en laat drogen. Voeg langzaam de
champignonbouillon toe en blijf roeren tot de saus bindt. Doe de kalkoenstukjes,
de champignons en de balletjes erbij en laat doorkoken. Meng een eierdooier met
room en roer onder de saus. Doe er een flink snufje zout en peper bij en draai
het vuur lager.
Rol het bladerdeeg open en steek er acht vierkantje lapjes uit. Prik met een
vork gaatjes in vier lapjes zodat ze niet opblazen in de oven. Klop een ei los
en smeer alle bladerdeegjes in. Plet de rode peperbolletjes en strooi ze over
de niet-ingeprikte lapjes. Zet de bladerdeegjes 8 minuten in een voorverwarmde
oven van 200 °C. Serveer de vol-au-vent tussen twee lapjes bladerdeeg en werk
af met peterselie.
Bron: Over Kalkoen